недеља, 9. јун 2013.

PRVO SE UGASILO SVETLO

Darvinova teorija je prevazidjena odavno. Da li je uopste ozbiljno “vidjena” bez onoga pre je pitanje. Nikada nisam verovala u nju niti sam  mogla da shvatim  da od neke amebe nastane slon, bas tako razlicit od ptice a ustvari su  im cukunbabe bile iste. A tek potpuno pomracenje sa covecjom ribicom na nekoj ekskurziji. Ostavljam varijantu kao otvorenu, da su mnogi “ribice’’ covecije u dusi, ali to tamo nisu pominjali.  Moj decji mozak  nije mogao da pojmi  tako ocitu stvar koju su velicali kao logicnu a pre svega epohalnu. Doduse nije mi bas bio decji mozak  u vreme sticanja prvih znanja o istini sveta i nadmoci coveka da sve logicno objasni.
Prva ocena u  gimnaziji je bio “kec”  iz biologije. Bila sam prozvana nasumicno vec drugog casa, prosto da se vidi koje to zivo bice obitava iza tako dugackog naslova od imena I prezimena. ” Bastilja” je bila poznata  po tome  da je neophodno potkresati krila svim vukovcima ( kako nakaradan naziv za uspeh uz svo duzno postovanje odakle je potekao ) a po nekog i gadjati pravo u glavu, ne samo u krila.
Pre svih naucnih uvida sam verovala da se dusa seli, nisam bas znala za dusu ali malo si maca malo kuca i tako redom, dok ne dodjes do coveka, ali i to je sad iz ove pozicije diskutabilno, da li svi bas dodju dotle. Moja teorija nije bila tako daleko od nekih drugih misljenja koje sam tek kasnije posle Darvinove otkrila.
Ako zanemarimo teorije, da  ne prebiram po secanju kako se tacno sklapa genetski matreijal, uglavnom kada bumbar oprasi cvetic, neosporna je cinjenica  da se krece  od roditelja, pa tako  kod istih potomaka  sve se isto na cudnovate nacine potpuno razlicito prespoji. Preslozi se tako fino, sto je dobro, ali  tako umesno  da je jedan kao slon razlicit od onoga koji je kao ptica.
Onda se desava u evoluciji sledece: u  zivotu se sretnes sa skupinom slonova koje razumes  i mozes da komuniciras na istoj slonovskoj osnovi, oni tebe razumeju a nisu od tvojih nizova koji su ti dati. Tvoje stado se tako izmutira da vise  ne prepoznajes slicnosti a jedva da se prepoznaje u tragovima neka vrsta komunikacije. Jedina teorija koliko primecujem  u mnogim krdima, stadima  a i  jatima koje se popularno nazivaju porodice, je teorija zavere i nerazumevanja. Cast izuzetcima ali i u mnogim tim skladnijim krdima vlada poprilicna teorija manipulacije po tipu , svi smo skupa razumemo  se jer nas je ustvari bas briga sta ko prica i zasto, bitan je mir.
Da li zbog propusta u tim korenima postavljanja biologije na prave temelje i odsustva uvida, mnogi su promasili cak i amebe nego krecu odmah od vuka.  A kad se preko praha zasadi cvece, moze i suzama da se zaliva ono nikada  nece biti tako lepo kao ono dok je u basti sa drugim cvecem i dok isto mirise. Jbg, ja ostajem slon a teoretski mi je dusa decja iako nije mala.

Нема коментара:

Постави коментар