недеља, 9. јун 2013.

KAD KONJ IMA LEPE OCI





Treba pricati i ziveti bajke, strastvene, ljubavne  tuzne i strasne. Sudbinski istinite kolko god bile bajkovite. Bajke o zivotu o nadama i prevrtima, mislima koje se retko kada prekotrljaju preko usta da bi  preko uva  stigli do mozga. Lepota svega je upravo postojanje paralelnog sveta u kome se  menjaju likovi i njihove karakterne osobine, daju zavrseci prica bas onako kako bi bilo najbolje iz ugla bajkopisca Pisemo ih i sanjamo svaki dan koliko god zeleli da od njih pobegnemo, samosvesni i samozadovoljni zatvoreni  u realnosti. Mozda se tako zadrzava osmeh na licu i kada nisi u bajci, ona te saceka kasnije u mislima, prevnes malo radnju i navuces osmeh.
Svaka suza skotrljana niz lice se pretvara neobjasnjivim nacinom  u grumen srece, svaka nepravda ili nerazumevanje se ispravlja. Nema tu negativnih i zlih ljudi koji nisu dobili pakao, pec ili kaznu za sve lose.  Neshvaceni i pravedni  su shvaceni i nagradjeni, losi kaznjenji da se kuvaju na plamenu svojih niskih strasti i pakosti. Amplituda tasa sa tugom je jednaka onoj sa srecom koja uvek pretegne. Najvaznije je da je sve moguce, svi neocekivani obrti koji su razumljivi po zavrsetku price.

 Omiljena bajka u detinjstvu mi je bila “Koza i sedam jarica”. Naravno koza je spasila svoje jarice a ja sam besomucno okretala i gledala slike i ono jedno jare koje se sakrilo u sat. Dobro se secam da je slika bila sa desne strane i da sam bila sretna sto vuk ne vidi da su vrata malo otskrinuta. Otrcane korice „Jezeve kucice“ su bile izlizane od neumornog  prevrtanja i razgledanja a „Stiborova suma“ je plasila zmijskim jezikom koji je palacao iz usta zene. Znam da je bila neka negativna psiholoska anaiza bajki, ne znam ni da je parafraziram jer sam je ocito odmah odbacila. Nisam bila poklonik bajki o prncezama pa ocito u tom smislu nisam bila na zrnu graska.

Imam ukoricene Mikijeve zabavnike od prvog broja a u  plave korice je ugravirana   posveta. „ Dragoj ..od tate“. Ostalo je kao najvrednija uspomena nemerljiva ustaljenim etalonima za vredost. Omiljeni lik mi je bio i ostao Silja i Proka pronalazac.
Pre Zagora, Komandant Marka i Alana Forda zaboravljeni naziv stripa  sa fascinantnim naucnofantasticnim crtezima i nekim hrabrim „tetama“ nemoguce zgodnim i smelo obucenim. Neke verovatno amazonke, a to nisam ni znala. Naravno da sam skupljala i slicice Sare Kay da ispratim trend, ali prema onome na sta je moje oko naviklo su te slicice bile samo „slatke“.
Nikako ne smem da zaboravim  trauma koja je za posledicu imala dalekosezne posledice. Ni danas ne pamtim imena glumaca, tada  iz revolta sa jednostavnom logikom : „Ni oni ne znaju kako se ja zovem , zasto ja da pamtim njihova imena.“ Izgovereno u besu pred grupom drugarica listajuci neki od onih casopisa za devojcice „Tina“ (ako se ne varam). Nisam znala da je Robert Redford bas Robert ili vec.
Sve je tako jednostavno i logicno, matematika  ima samo jedno pravilno resenje, putevi kojima ce se ici su razni, ali rezultat je isti. Koza i danas grcevito brani svoje jarice, svuda gde se nadje pravi jezevu kucicu i ne dozvoljava da iko pipne u nju, sece zmijske jezike kako ih nasluti a neumorno trazi rupu na saksiji kao Proka svoj pronalazak. Mozda je i smusena i pogubljena kao Silja, imena glumaca i „ prominentnih licnosti“ i dalje ne pamti. Oko joj najvise uziva u Sagalovim slikama gde se bolje tako bezobrazno dobro slazu. Likovi lebde dok se zaljubljeni crveni bikovi i zute koze sviraju violine, a cirkuske plesacice jasu na plavim i zelenim konjima.

.........................
Ne bih da dobacujem u buducnost, jaricima sam svojevremeno ukidala one grozne monstrume od lutaka koji su sad smesno naivni prema ovim sadasnjim koji bacaju magije i uzimaju dusu, ili sta vec rade ne znam. Teleltabisi i on glupavo prase, ne znam kako se zove su hit crtaci a skoro sam imala problema da kupim postenu lutku detetu za prvi rodjendan. One lutke sto lice na “tradicionalne” lutke su nasminkane i vise lice na neku zvezdu iz Pink produkcije.


Нема коментара:

Постави коментар